Câini în programul spațial sovietic

În timpul anilor cincizeci și șaizeci ai secolului al XX – lea , ca parte a programului spatial sovietic , afișarea ” URSS a folosit câini diferite pentru zboruri suborbitale și orbitale spațiale pentru a determina dacă zborul în spațiu pentru oameni a fost fezabilă sau nu .

În acest moment, Uniunea Sovietică a lansat cel puțin 57 de câini în misiunile sale. Cu toate acestea, numărul de câini care ajung la Spațiu este mai mic; De asemenea, este bine să ne amintim că câțiva câini au fost folosiți la mai multe ocazii. Majoritatea animalelor au supraviețuit, puțini care au murit sunt mai ales pierduți din cauza unor defecțiuni tehnice.

Formare

Câinii erau animalul preferat în experimentele spațiale ale oamenilor de știință sovietici, deoarece erau considerați animale potrivite pentru a rezista perioadelor lungi de inactivitate. Pentru a se obișnui cu spațiile înguste ale navelor spațiale, animalele au fost puse în cuști mici pentru o perioadă de 15-20 de zile. Câinii răi au fost aleși mai degrabă decât animalele folosite pentru a trăi în casă, deoarece credeau că ar fi mai în măsură să tolereze rigiditatea termică și tensiunea intensă a zborului în spațiu. Câinii de sex feminin au fost, de asemenea, aleși deoarece au considerat-o mai docilă și de ce mecanismul de colectare a urinei și a fecalelor animalelor a fost echipat cu un dispozitiv special, conceput să funcționeze numai cu femelele [1] [2] .
Animalele înainte de lansare au fost echipate, de asemenea, cu costume de spațiu pentru o perioadă de timp pentru a se obișnui cu ele și au fost, de asemenea, puse pe mașini care au simulat lansarea și în centrifuge speciale care au simulat accelerarea ridicată a lansării în sine.
Câinii orbitali au fost hrăniți cu o bogată în nutrienți gelatină bogată în proteine [3] .

Zboruri sub-orbitale

Din 1951 până în 1956, mai mulți câini au fost luați la o altitudine de 100 km, la bordul a 15 zboruri științifice diferite pe rachete R-1 . Câinii purtau costume speciale și căști de sticlă. Din 1957 până în 1960, alte 11 zboruri de bord au fost transportate pe rachete R-2 , ceea ce a condus la o înălțime de aproximativ 200 km. În 1958 au fost făcute trei zboruri la o altitudine de aproximativ 450 km, pe rachete R-5 .
În zborurile echipate cu rachete R-2 și R-5, câinii au fost izolați într-o cabină sub presiune [4] .

Dezik, Tsygan și Lisa

Dezik (Дезик) și Tsygan (Цыган, „Vagabond“) au fost primul caine din istorie pentru a face un zbor sub – orbital, la 22 iulie, 1951. Ambii câini au fost recuperate nevatamat , dupa care calatoresc la o altitudine maximă de 110 km. Dezik a făcut mai târziu , un alt zbor sub – orbital, în septembrie 1951, cu un alt câine pe nume Lisa , dar ambele au pierit. După moartea lui Dezik , Tsygan a fost adoptat de fizicianul sovietic Anatoli Blagonravov [5] .

Lisa și Ryzhik

Un alt câine pe nume Lisa (Лиса, “Fox”), împreună cu Ryzhik (Рыжик, “Ginger” -El avea părul roșcat), a zburat la o altitudine de 100 km 2 iunie 1954.

Smelaya și Malyshka

Smelaya (Смелая, “Brave”) a trebuit să zboare în septembrie, dar a fugit cu o zi înainte de lansare. A fost descoperită a doua zi și apoi a reușit să zboare – care sa încheiat cu succes cu un alt câine pe nume Malyshka (Малышка, “Small”).

BOLIK și ZIB

BOLIK (Болик) a fost un caine care a fugit doar câteva zile înainte de zborul său, în septembrie 1951. Acesta a fost înlocuit cu un câine pe nume ZIB (acronim rusă pentru „Substituind defunctului BOLIK“, „Замена исчезнувшему Болику“ Zamena Ischeznuvshemu Boliku ) , care era un câine fără stăpân și găsit în jurul cosmodromului . Zborul său sa încheiat cu succes.

Otvazhnaya și Snezhinka

Otvazhnaya (Отважная, “Brave”) a făcut un zbor pe 02 iulie 1959 , împreună cu un iepure pe nume Marfusha (Марфуша, “Micul Martha”) și un alt câine pe nume Snezhinka (Снежинка, “Snowflake”). Mai târziu a făcut cinci zboruri între 1959 și 1960.

Albina și Tsyganka

Albina (Альбина, numele real dat-o nu pentru occasione-) și Tsyganka (Цыганка, „Vagabond“) au fost atât scos din capsula lor , la o altitudine de 85 km și a reușit să aterizeze nevătămat. Albina a fost unul dintre câinii selectați pentru misiunea Sputnik 2 , dar niciodată nu a zburat pe orbită.

Damka și Krasavka

Damka (Дамка, Dame ” ” Regina) și Krasavka (Красавка, “Micul Beauty”) a trebuit să facă un zbor orbital 22 decembrie 1960 pentru programul VostokDar misiunea lor a fost marcată de o serie de avarii ale echipamentelor: racheta nu a reușit misiunea și a intrat în atmosferă, după atingerea unui Apogee sub-orbitale de 214 km. Naveta a fost de a expulza câinii, dar scaunul de ejectare nu este declanșat. Animalele au rămas în capsulă atunci când s-au întors pe Pământ. O echipă de ingineri străduit să localizeze și să recupereze capsula, care a fost găsit adânc în zăpadă. În ziua descoperirii, cu toate acestea, nu a fost suficient de ușor pentru groped pentru a deschide capsula: echipa a raportat doar că hublou a fost înghețat și că temperatura a fost de -45 grade. Niciun semn de viață nu a fost detectat înăuntru. Dar a doua zi, câinii au auzit latră imediat ce ați încercat să deschidă capsula.[6] [7] .

Damka a fost , de asemenea , cunoscut sub numele de Shutka (Шутка “glumă”) sau Zhemchuzhnaya (Жемчужная, “Perla”) și Krasavka a fost , de asemenea , cunoscut sub numele de Kometka (Кометка, “Micul Comet”) sau Zhulka (Жулька, “farsor”).

Baruri și lisichka

Baruri (Барс -pron „Barss“ și nu „Barz“ -. „Snow Leopard“) și lisichka (Лисичка, „mica vulpe“) au fost alte animale lansat pe orbită în timpul programului Vostok , dar a murit după ce racheta a explodat în curând 28.5 secunde după lansare, la 28 iulie 1960. Barurile erau cunoscute și ca Chayka (“Pescărușul”).

Alți câini

Alți câini care zburau pe zborurile sub – orbitale includ Dymka (Дымка, “Fumatul”), Modnitsa (Модница, ” la modă”) și Kozyavka (Козявка, “Zanzarina”).

Cel puțin patru câini au zburat în septembrie 1951, iar două sau mai multe – știrile sunt nesigure – a murit.

Zboruri Orbital

Laika

Laika (Лайка, „latratul mici“), a devenit primul lucru viu de pe Pământ pentru a acoperi pe orbită, la bordul Sputnik 2 la 3 noiembrie 1957. Unii o numesc „primul viu de pasageri-animal pentru a merge în“ , dar mai mult spațiu susțin că câinii care au efectuat anterior zboruri sub-orbitale au depășit de fapt marginea primului Spațiu.

Laika a fost , de asemenea , cunoscut sub numele de Zhuchka (Жучка “Insettino”) și Limonchik (Лимончик, “Lemon”). Presa americană a numit -o „Muttnik“, ceea ce face un joc de cuvinte pe cuvântul Mutt (care , în limba engleză înseamnă Mutt ) și numele capsulei Sputnik .
El a murit după aproximativ 5-7 ore după stresul și supraîncălzirea navei [8] . Adevărata cauză a morții nu a fost făcută publică până în luna octombrie 2002, anterior au spus că , de fapt , rușii au murit atunci când alimentarea cu oxigen în nave spațiale a început să scadă.

O ștampilă poștală reprezintă câinele lui Laika, prima ființă vie pentru a zbura spre Spațiu

La o conferință de presă la Moscova , în 1998 Oleg Gazenko , un om de știință rus implicat în acel moment , în programul spațial sovietic, a spus el, „mai mult timp trece, îmi pare rău pentru el mai mult. Nu ne – am învățat mult de la misiunea de a justifica moartea câine … ” [9] .

Belka și Strelka

Au fost însoțite de un iepure gri, 42 de șoareci, 2 șobolani, muște și un număr mare de plante și ciuperci. Toate animalele au supraviețuit. Ei au fost primele creaturi ale Pamantului care se afla pe orbita si revin la viata.Belka (Белка, “veveriță”) și Strelka (Стрелка, “Săgeată”) a petrecut o zi în spațiu la bordul Korabl-Sputnik-2 ( Sputnik 5 ) 19 august 1960, și a reușit să se întoarcă sănătos și aduce pe Pământ.

Strelka a avut mai târziu de șase pui cu un câine pe nume Pushok și a participat la mai multe experimente spațiale pe teren, nu a returnat în spațiu [10] . Unul dintre puii ei a fost numit Pushinka (Пушинка, “Fluffy”) și a fost dat fiica președintelui John F. Kennedy la Nikita Krusciov în 1961 [11] [12] .

Belka și Strelka într-o ștampilă sovietică din 1960

O fotografie a câtorva câini descendenți din Belka și Strelka se află la Muzeul Zvezda din Moscova [13] .

Un film de animație rusesc numit Belka și Strelka (lansat în Italia sub titlul: Câini spațiali ) a ieșit în 2010 [14] .

Un satelit belarus , BelKA , își amintește unul dintre cei doi câini de la acest nume, deși în realitate numele satelitului este un acronim.

Pchyolka și Mushka

Pchyolka (Пчёлка, “Micul Bee”) și Mushka (Мушка, “musculițo”) a petrecut o zi pe orbită la 01 decembrie 1960, la bordul Korabl-Sputnik-3 ( Sputnik 6 ) cu alte animale, plante și insecte. Din cauza unei erori tehnice, nava lor sa dezintegrat în timpul întoarcerii la 2 decembrie 1960, iar toate animalele au murit. Mushka a fost unul dintre cei trei câini instruiți pentru misiunea Sputnik 2 și a fost folosit în timpul testelor la sol. Nu a zburat pe Sputnik 2 pentru că în acel moment a refuzat să mănânce.

Chernushka

Chernushka (Чернушка, “Nerina”) a făcut o orbită la bordul Korabl-Sputnik-4 ( Sputnik 9 ) 9 martie 1961, împreună cu un cosmonaut fictiv (care oficialii sovietici poreclit “Ivan Ivanovich”), șoareci și un porc indian. Manechinul a fost scos din capsulă în timpul întoarcerii și a aterizat fără probleme cu un parașut. Catea Chernushka a fost recuperată sănătoasă și salvată în interiorul capsulei.

Zvyozdochka

Zvyozdochka (Zvezdochka, Звёздочка, “Stellina”), ales de Yuri Gagarin , și- a făcut o orbită la bordul Korabl Sputnik-5 ( Sputnik 10 ) 25 martie 1961 împreună, de asemenea , de data aceasta, un manechin de un cosmonaut (în lemn). A fost ultimul test de zbor înainte de lansarea istorică a lui Gagarin pe 12 aprilie. Din nou, acest manechin a fost expulzat din capsulă, în timp ce Zvezdochka a rămas înăuntru. Ambele au fost recuperate cu succes.

Veterok și Ugolyok

Veterok (Ветерок, “Venticello / Breeze”) și Ugolyok (Уголёк, “Brace”) a fost lansat 22 februarie 1966, la bordul Kosmos 110 , și a petrecut 22 de zile pe orbită înainte de a reveni pe Pământ la 16 martie. Acest zbor spatial de înregistrare durează mai mult de trei săptămâni , a fost depășită de oameni numai pe 2 iunie 1973, în interiorul Skylab , și este încă cel mai lung zbor în spațiul realizat de câini.

Veteran al lui Ugolyok într-o ștampilă sovietică din 1966

A se vedea , de asemenea ,

 • Programul spațial sovietic
 • Programul Sputnik
 • Programul Vostok
 • Experimentarea pe animale

Note

 1. EN ) Câteva lucruri despre câini spatial rus , dogsinthenews.com . Adresa URL afișată la data de 16-04-2011 (arhivată de pe adresa URL originală la 8 ianuarie 2006) .
 2. ^ Luate de la Space Dogs: Pionierii Space Travel de Chris Dubbs ISBN 0-595-26735-1
 3. ^ Luate de la animalele din spațiu: de la rachete de cercetare la naveta spațială de către Chris Dubbs și Colin Burgess, 2007
 4. ^ Luate de la Istoriya Otechestvennoi Kosmicheskoi Meditziny , Ushakova și colab., Moskva-Voronezh, 2001
 5. ^ Luate de la Sputnik și Provocarea spațială sovietică , Asif Siddiqi, 2000, p. 96
 6. EN ) Câteva lucruri despre câini spatial rus , dogsinthenews.com . Adresa URL afișată la data de 16-04-2011 (arhivată de pe adresa URL originală la 8 ianuarie 2006) .
 7. ^ Luate de la drumuri la spațiu: o istorie orală a programului spațial sovietic , 1995, p. 197-199 și 415-417
 8. EN ) Primul câine în spațiu a murit câteva ore , news.bbc.co.uk. URL vizualizat la 16-04-2011 .
 9. ^ Luate de la Afterword la “Laika” , Dick Abadzis, ISBN 1-59643-302-7
 10. RO ) John F. Kennedy Presidential Library & Museum , jfklibrary.org . Adresă URL văzută în data de 16-04-2011 (arhivată de pe urluloriginal pe 22 august 2006) .
 11. EN ) Scoarță La Luna: Un scurt istoric al sovietice cosmonauți canina , space.about.com . URL vizualizat la 16-04-2011 .
 12. RO ) Ziua Președintelui, primul Dogs , animalshelter.org . Adresă URL văzută pe 16-04-2011 (arhivată prin adresa URL originală pe 27 septembrie 2007) .
 13. EN ) Câini în spațiu: Vizita James M Skipper la Muzeul NPO Zvezda , 4dw.net . URL vizualizat la 16-04-2011 .
 14. RU ) Centrul de Film National , cnf.ru . URL vizualizat la 16-04-2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published.